dijous, 22 de setembre del 2016

Habitació 2016







De l’Hotel Oriente de Barcelona (Picasso, Hemingway) o el Ritz (Paul Morand), al Gellért de Budapest o al Plaza de Buenos Aires (Borges, Victoria Ocampo, Octavio Paz). Del Grand-Hôtel de Cabourg (Proust) al Formentor de Mallorca (Costa i Llobera, Ferrater, Calvino, Cela), de la pensió de Benjamin a Port Bou a la pensió Fortuna a Suïssa, on es refugia Robert Musil, després de la invasió nazi d’Àustria. Els lligams entre l’hotel i l’escriptura semblen prou poderosos, fins i tot si només consideram el fet d’allotjar alguns escriptors que han mitificat aquest espai d’acollida.

És en aquest marc que, a més, volem proposar una revisió i una nova obertura del debat que generen les relacions entre turisme i cultura literària, i la proposta inclou precisament posar damunt la taula una manera de refer vies comunes entre aquests camps, que es poden ampliar progressivament a les altres arts.

És una proposta de cooperació que vol inserir-se en el marc de la tradició dels hotels literaris. Promoure aquesta interacció entre escriptors que provenen de contextos literaris semblants al nostre ha de servir per reflexionar sobre l’escriptura en relació al món turístic, a més de conformar-se com una plataforma d’intercanvi entre creadors i també amb el públic lector. D’alguna manera, la pretensió és precisament esdevenir un lloc que permeti refer lligams entre cultura i turisme i convertir-se en una font de debat i de qüestionament sobre els nostres sistemes literaris, un lloc d’afirmació d’idees i de confrontació, un escenari de reconeixement i de divulgació de les literatures en el context globalitzat de la república de les lletres. I alhora reflexionar sobre el paper de l’escriptor en l’actualitat. Però sobretot és tracta d’un espai de llibertat creativa oberta a la diversitat cultural.

Amb aquesta intenció volem oferir les condicions òptimes per a la creació literària i promoure l’acció del mecenatge cultural en l ́àmbit de la indústria hotelera de les illes. La idea és involucrar-la en la vida literària i dinamitzar la creació. I l’objectiu d’Habitació 2016 a l’hora d’emmarcar aquest programa d’escriptor en residència en l’espai d’un hotel no té cap altra justificació que el fet de reactivar a les illes una tradició llarga de relacions entre l’estructura hotelera i la cultura literària. Bastaria citar el nom de l’Hotel Formentor per tal d’inserir- nos en el mite dels hotels literaris. L’hotel com a lloc d’acolliment de l’escriptura literària contemporània i l’espai idoni per a una iniciativa de diàleg entre literatures del món.

El primer convidat del programa és Adam Zagajewski. Poeta i assagista en llengua polonesa, és una de les veus més rellevants de la literatura contemporània. Les seves obres varen ser prohibides a la Polònia comunista, de manera que durant els anys vuitanta i noranta publicava en edicions clandestines o bé a l’estranger.
Ha estat guardonat amb nombrosos premis literaris, com ara el Kurt Tucholsky, el Prix PEN francès, el Vilenica, el Tranströmer, el de la Fundació LiteràriaKonrad Adenauer o el Neustadt, entre d’altres. 




Organització
Hotel Son Jaumell, UIB i PEN Català

Col·laboració
Estudi General Lul·lià (Palma) i Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Coordinació
Georgina Sas, Sebastià Perelló i Biel Mesquida



PROGRAMA

Residència de l’escriptor Adam Zagajewski
del 4 al 29 de setembre de 2016 a l’hotel Son Jaumell, Capdepera (Mallorca)

Adam Zagajewski amb la cultura de les Illes Balears
Encontre-recital (amb invitació)
Presenta: Miquel Àngel Llauger, escriptor i vicepresident del PEN Català Dijous 8 de setembre de 2016 a les 14 h Hotel Son Jaumell (Capdepera)

L’èxtasi i la ironia. Recital poètic d’Adam Zagajewski
Presenta: Carme Arenas, presidenta del PEN Català Dilluns, 12 de setembre de 2016 a les 18.30 h a la Sala Auditori Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
C/ Montalegre, 5. Barcelona (entrada lliure)


Miratges: turisme i cultura
Estudi General Lul·lià. Carrer de Sant Roc, 4. Palma Entrada lliure

Taules rodones
Esser l’estranger: ficció i turisme
Dimecres 14 de setembre a les 19.30 h
Guillem Frontera i Sebastià Perelló, escriptors, i Pilar Arnau, investigadora i professora de llengua i literatura catalanes Modera: Biel Mesquida, escriptor


Imaginaris del turisme: l’illa, patrimoni cultural
Dimarts 20 de setembre a les 19.30 h
Dr. Paco Sastre, professor del
Departament d’Economia Aplicada (UIB),
Dr. Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Pere Muñoz, director gerent de
l’Agència de Turisme de Balears (ATB)
Modera: Dr. Climent Picornell,
professor emèrit del Departament de Geografia (UIB)


Recital poètic d’Adam Zagajewski
i lectura del seu traductor al català, Xavier Farré
Dilluns 26 de setembre a les 19.30 h 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada