dilluns, 27 d’abril del 2015

EL TERRENO Converses


“Música i escena al compàs del Terreno” és el títol de la IX edició del cicle EL TERRENO Converses, amb Sr. Nadie, músic, i Maria Bauçà, actriu.


El projecte cultural EL TERRENO Connexions continua el cicle de Converses amb Sr. Nadie (nom artístic de Jaime García Soriano), cantant, guitarrista, compositor i productor, i Maria Bauçà, actriu de teatre i televisió.

Amb aquesta conversa, titulada “Música i escena al compàs del Terreno”, volem unir la música i les arts escèniques, dos temes que no havíem tractat encara. Sr Nadie ens proposa un concert i Maria Bauçà, l’artista convidada, vol mantenir en secret la seva intervenció.

Jaime García Soriano viu al Terreno i duu una vida dedicada a la música. Cantant, guitarrista i compositor, abans com a component dels Sexy Sadie (14 anys, o discos, centenars de concerts, gires internacionals i més de 50.000 còpies venudes a Espanya), Jaime García Soriano ha iniciat des del 2010 una trajectòria en solitari amb el nom artístic de Sr. Nadie, inspirat en un dels primers èxits de la banda (Mr. Nobody). Jaime García Soriano va publicar el 2014 el seu segon treball produït per ell mateix i enregistrat als estudis Cosmic Blend. Amb l’epígraf “Lo pueden todo”, presenta una música pop, enèrgica i contundent, nascuda amb un concepte de banda, amb la col·laboració de Sara Oliveira, Jaime Torres i Toni Toledo. Els darrers vuit anys, Jaime ha treballat en produccions musicals per a la televisió, la publicitat i el cinema. Recentment s’ha unit amb la guitarra i els cors al grup Amaral.


Maria Bauçà neix a Montuïri el 9 de maig de 1987. Des de petita s'interessa per les activitats relacionades amb les arts escèniques i als 15 anys decideix començar els estudis d'art dramàtic al Teatre Sans de Palma. Una vegada acabat el batxillerat inicia els estudis superiors d'art dramàtic a l'Escola d'Art Dramàtic de les Illes Balears i es llicencia el 2010. Durant la carrera comença la trajectòria professional amb les companyies de teatre ‘Teatredequé’, ‘Disperses’, ‘Iguana Teatre’ i ‘Teatre de la Sargantana’, i el 2011, a més de seguir treballant amb aquestes companyies, comença a participar com a actriu del Teatre Principal de Palma en l'obra Amadeus. Actualment forma part de la companyia ‘Corcada Teatre’ i els seus darrers muntatges han estat O i Cabaret Íntim. En l'àmbit audiovisual ha realitzat diferents personatges principals a les sèries L'Anell i Hotel Bellavista per a IB3 TV.


Fent memòria

La iniciativa #salvemelterreno va evolucionar en el projecte cultural EL TERRENO Connexions amb la idea de recuperar la memòria i la identitat d’aquest barri que començà com a llogaret al segle XIX i que s’acabà convertint en un centre de reunió d’artistes (pintors, músics, escriptors...), en lloc d’estiueig de les famílies mallorquines benestants i en punt neuràlgic de l’ambient cosmopolita, visitat per actors de cinema, músics i l’alta societat internacional.

En aquests moments, el projecte matriu s’ha materialitzat en el cicle EL TERRENO Converses, tot i que sense deixar de banda l’objectiu de llarg recorregut de què parlàrem el mes de juny passat, realitzar una tasca de recerca i documentació que ens permeti avançar en la recuperació de la memòria.


Nou concepte: cocreació

Àngels Àlvarez i Georgina Sas som les cocreadores del cicle EL TERRENO Converses, un projecte cultural que hem desenvolupat des de la cocreació, concepte que volem introduir en l’àmbit de la cultura.

Cada mes, espais diferents del Terreno acullen converses literàries, xerrades, espectacles o performances de creadors i artistes d’àmbits diversos que tenen o han tengut alguna relació amb el barri.

La programació de les Converses està tancada fins al juny de 2015. Entre els participants hi haurà, a més dels que ja hi han passat (Ferran Cano i Georgina Sas, Biel Mesquida, JM Nadal Suau i Antoni Serra, Maite Salord i Sebastià Perelló, Vivian Caoba i Rosita Forsale, Diana Coca, Eduard Moyà i Julià Bastida), l’artista Tatiana Sarasa i la conversa del mes de juny, amb la qual acabarem la temporada, un show cooking amb Gertrude Stein i Alice B. Toklas. Cada trobada té un leitmotiv, una connexió i un estil diferent; des de l’anàlisi literària, passant per l’art performatiu, fins a l’espectacle més transgressor i divertit.
 
Volem donar les gràcies a tots els que d’una manera tan generosa ens donen suport per seguir endavant, perquè creuen en el nostre projecte. Cada vegada som més els que pensam que la cocreació cultural és el camí. Les Converses tenen una bona acollida, hem anat aconseguint difusió i interès des de la presentació a sa Posada de Bellver el 19 de juny amb el galerista Ferran Cano i la crítica d’art Georgina Sas com a protagonistes de les #ConversesII.

Continuam des de l’estratègia cultural: feim cultura i parlam de cocreació. Des de la cultura engegàrem el projecte i des de la cultura el continuam. Aquest és el plantejament per donar a conèixer el Terreno a tota aquella gent que l’ha oblidat.


Informació complementària

Iniciativa primera: #salvemelterreno
Projecte cultural: El Terreno Connexions
Projecte actual: El Terreno Converses


EL TERRENO Converses, projecte cocreat per Àngels Àlvarez i Georgina Sas:

Àngels Àlvarez, filòloga, traductora i assessora lingüística (636 10 96 39 / angels@vbellver.com / Twitter: @alvarez_angels / Facebook: Àngels Àlvarez).

Georgina Sas, historiadora de l'art, crítica d'art a Diario de Mallorca i curadora d'exposicions (616 13 57 39 / georgina.sas@gmail.com / Twiter: @georginasas / Facebook: Georgina Sas Sanuy).

Contacte:
Twitter: @salvemelterreno
Etiquetes: #salvemelterreno #elterrenoconnexions #elterrenoconverses #conversesIX
Adreça electrònica: elterrenoconverses@gmail.com

Agraïments:
El Garito Café (www.garitocafe.com)

Espais col·laboradors al Terreno:
Sa Posada de Bellver
La Perifèrica Produccions
Los oficios terrestres – Llibreria – perruqueria
STUDIO SSSIT
El Garito

EL TERRENO Converses IX
El Garito Café (www.garitocafe.com)
29 d’abril a les 20.30 h
Dàrsena de Can Barbarà s/n
971 73 69 12
El Terreno - Palma

Amb...

Jaime García Soriano / SR. NADIE fan club i Maria Bauçà Amengual al Facebook i @Jaime­_G_Soriano al Twiter



Personatges que han passat pel Terreno

La fama del Terreno traspassà totes les fronteres, també la del glamour, amb la presència d'artistes de cinema, músics i jet set internacional...

Convertit en lloc d’estiueig de les famílies mallorquines benestants, durant el període d’entreguerres fou el lloc de residència de nombrosos intel·lectuals i artistes estrangers. Als pioners Gertrude Stein (escriptora, 1874-1946) i la seva companya Alice B. Toklas, William Cook (pintor, 1881-1959) i la seva esposa Jeanne Moallie, també pintora, Panfil Seicaru (periodista, 1894-1980), Archie Gittes (pintor, 1903-1991) i la seva dona Cicely Foster (compositora), els seguiren Santiago Rusiñol (pintor i escriptor, 1861-1931), Rubén Darío (poeta, 1867-1916), Eliseu Meifrèn (pintor, 1859-1940), Joaquim Mir (pintor, 1873-1940), Josep Costa (galerista i dibuixant, 1876-1971), Luis Derqui (pintor, 1884-1956), Alexis Macedonski (pintor, 1884-1971), George Bernanos (escriptor, 1888-1948), Ernest M. Dethorey (escriptor i periodista, 1901-1992), Erika Brausen (galerista, 1908-1992), José M. Gironella (escriptor, 1917-2003), Camilo José Cela (escriptor, 1916-2002), Anthony Kerrigan (escriptor i traductor, 1918-1991) i la seva esposa Elaine Gurievitch Kerrigan (també traductora i amiga de Robert Graves, que ens va deixar el mes de juny), Ritch Miller (pintor, 1925-1991), Nadine Lang (coreògrafa, 1928-1966) i tants altres que animaren la vida cultural de la Mallorca del segle XX i li donaren al barri aquest ambient cosmopolita i intel·lectual que el va caracteritzar durant dècades.

Per no parlar dels mallorquins i fins i tot d’alguns terreners: Cristóbal Vilella (pintor i naturalista, 1742-1803), Gaspar Terrassa (pintor, 1840-1910), Gabriel Alomar (escriptor, 1873-1941), Joan Maria Thomás (músic, 1896-1966), Lluís Fábregas (escriptor, 1906-1979), Pere Capellà (escriptor, 1907-1954), Pere Quetglas “Xam” (pintor, 1915-2001), Remígia Caubet (escultora, 1919-1997), Carles Elies (pintor, 1928-1966), etc.

També l’elegiren mites cinematogràfics recordats per Ferran Cano com Errol Flynn i la seva esposa Patricia Wymore, o altres personatges com Ramón Franco, el comte Rossi i Luigi Cirelli (aviador i diplomàtic amic de Rossi).



El mito está servido


Jean-Luc Godard emprendió el proceso de desprendimiento de la autoría, de reconstrucción de sí mismo, en filmes como Weekend, Numéro deux y JLG/JLG. Autorretratos sin yo personal, que analizaban el mundo a través de objetos, fenómenos atmosféricos o sonidos. Tan sólo cuando el autor se niega a sí mismo como personaje biográfico, puede llamarse artista. Y se me ocurre citar a Sol LeWitt y a Cindy Sherman, y luego observo la obra de Ana Laura Aláez (Bilbao, 1964), otra artista que utiliza la cámara como otros utilizan las pinturas. Me fascina ver su interpretación de Le Déjeuner sur l’Herbe de Manet, la representación de la persona como lenguaje y donde la presentación estética se convierte en germen del arte; en su momento  lo hicieron fotógrafos para campañas publicitarias de Christian Dior o Yves Saint Laurent, la moda es arte y nos representa.
Otra de las piezas de Aláez, contundente, construida en dos piezas en forma vertical a partir de unas botas negras colocadas en el suelo. Un objeto asociado a la feminidad, que también pertenece a la moda pero que no aparece la mujer, su presencia, sólo su soporte como artificio que se eleva hasta el techo. Otra escultura de forma redonda, pulida, brillante, que más allá de su aspecto sensual y erótico, expresa su carácter orgánico y las cualidades corporales del arte, puede que herencia de los años 60 y la progresión hacia un arte calificado por Robert-Pincus-Witten de postminimalista. Con esta pieza de Ana Laura Aláez nos encontramos ante la sorpresa de lo inacabado lleno de vida, entre el espíritu que impulsa la obra y el residuo, la esencia. Luego la figura geométrica en tensión, roja y suspendida, que también plantea la no-presencia.
Aláez es una artista que trabaja su interior, muy femenino, del que deriva el carácter orgánico y ciertos vínculos sexuales, así lo hicieron Eva Hesse o Louise Bourgeois. La suya es también una actitud abierta, nada en absoluto conservadora; libertad y voluntad de trabajar, conceptos e ideas llevadas hasta el final, ninguna elección arbitraria.


Ana Laura Aláez
Pulso estético / Pulso poético
Zona Base del Casal Solleric
Passeig del Born, 27 (Palma)

Hasta el 14 de junio